Boeuf Bourguignon

Niet zo maar een boeuf bourguignon, maar Julia Childs boeuf bourguignon! In de film Julie&Julia wordt het gerecht maar liefst drie keer bereid. De eerste keer brandt het aan, de tweede keer is het flauw, maar de derde keer is het ‘yum!’. Stap voor stap naar de beste Bourgondische stoofpot, aan de hand van de film èn het kookboek van Julia Child: De kunst van het koken.

"I'm not just making Boeuf Bourguignon, I'm preparing Julia Childs Boeuf Bourguignon."

- Julie Powell
  • HoeveelheidIngrediënt
  • 150 gram Spekreepjes
  • 4 el Olijfolie
  • 1,5 kilo Rundvlees in blokken van 5 cm
  • 1 Wortel, grof gesneden
  • 1 Ui, in halve ringen
  • naar smaak Zout en peper
  • 2 el Bloem
  • 0,75 l Volle, jonge rode wijn
  • 1,75 l Bruine fond of runderbouillon
  • 1 el Tomatenpuree
  • 2 tenen Knoflook, geplet
  • 1 tl Gedroogde tijm
  • 1 Laurierblad
  • 24 Zilveruitjes
  • 500 gram Champignons, schoongeborsteld en in kwartjes
  • 1 klontje Boter
  • 1 handvol Peterselie
  • 600 gram Gekookte aardappelen

Recept boeuf bourguignon (6 personen)

  1. Verwarm de oven voor tot 230 graden. Bak het spek in de olie in 2-3 minuten lichtbruin. Leg het op een schaal. Droog het vlees met keukenpapier. Bak ze met een paar stukjes tegelijk in de resterende hete olie tot ze aan alle kanten bruin zijn. Doe ze bij het spek. Doe hetzelfde met de wortel en ui en verwijder daarna het vet.
  2. Voeg alles bij elkaar en laat 2,5 uur langzaam sudderen. De oven heeft een gelijkmatigere temperatuur dan een fornuis.
  3. Deglaceer met rode wijn
  4. Doe het vlees in een kasserol en meng met het spek, wat peper en zout en bloem. Zet deze in de oven en schud na 4 minuten het vlees nogmaals om. Zet de oven op 165 graden. Voeg de wijn en fond toe tot het vlees net onderstaat. Voeg tomatenpuree, knoflook en kruiden toe. Laat de stoofpot 2,5 tot 3 uur sudderen. Het vlees is gaar als je er gemakkelijk een vork in kan prikken. Smoor ondertussen de champignons in wat boter. Zeef de inhoud van de stoofpot. Veeg de kasserol schoon en voeg alle ingrediënten, ook de zilveruitjes samen, laat dit nog een paar minuten sudderen.
  5. Laat een stoofpot minstens een nacht staan. Dan vermengen de smaken goed. Bij het opwarmen kun je evt. nog zout toevoegen.
  6. Zet de voorverwarmde borden klaar. Warm de stoofpot op en verdeel over de borden. Bestrooi het met vers gehakte peterselie. Serveer met gekookte aardappelen.

Boek gemakkelijk jullie Cinema Culinair ervaring

Boek eenvoudig een bestaand Cinema Culinair event voor jouw groep, of vraag meer informatie aan over een evenement op maat via service@cinemaculinair.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Wij willen onze ‘zwarte brigade’ versterken met:

Vul het onderstaande formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!

"*" geeft vereiste velden aan