Proef samen met Foodies de feestdagen!

Wij van Cinema Culinair zijn natuurlijk enorm fan van de feestdagen en dan met name die gezellige en supersmaakvolle eetfilm klassiekers die je elk jaar weer kijkt. 

Hoe leuk om deze klassiekers te bekijken met een zelfgemaakt recept? Laten onze vrienden van Foodies daar nou net de heerlijke recepten voor ontwikkeld hebben.

Hieronder een top 5 van de feestdagen films met per klassieker ons favoriete recept.

Proef de feestdagen met Foodies & Cinema Culinair. De lekkerste eetfilms van de feestdagen en de lekkerste recepten.
  • HoeveelheidIngrediënt
  • 1 ui
  • 1/2 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 el olie
  • 400 g rundergehakt
  • 3 tl Mexicaanse kruidenmix
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gerooktepaprikapoeder
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 400 g zwarte bonen (blik afgespoeld en uitgelekt)
  • 400 g aardappelpuree

Chili-shepherd’s pie

  1. Pel en snipper de ui. Snijd de winterpeen en de bleekselderij in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan op hoog vuur en bak het gehakt er goudbruin in. Voeg de ui, de wortel en de bleekselderij toe en zet het vuur wat lager. Fruit het geheel nog ca. 5 minuten.
  2. Voeg de Mexicaanse kruidenmix, de cayennepeper en het paprikapoeder toe. Blus af met de tomatenblokjes en voeg de bonen toe. Kook nog ca. 5 minuten op laag vuur en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de puree erover en druk met de achterkant van een lepel enigszins glad. Maak met een vork een mooi patroon in de puree. Bak het geheel ca. 45 minuten in de oven, tot de puree een goudbruin korstje heeft. Serveer direct. De chili-shepherd’s pie is lekker met een salade van bijvoorbeeld ijsbergsla met komkommer en mais.
Per portie: 938 kcal | 120 g koolhydraten | 31 g eiwit | 24 g vet
Dit recept komt vanaf Foodies

  • HoeveelheidIngrediënt
  • 1 uitgerolde pizzabodem
  • 150 ml tomatensaus
  • 150 g buffelmozzarella (uitgelekt)
  • handjevol (alleen blaadjes) verse basilicum
  • 2 tl gedroogde oregano

Home Alone, Pizza Margaritha

  1. Besmeer de pizzabodem royaal met tomatensaus. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze over de pizza.
  2. Verdeel de blaadjes basilicum eroverheen en bestrooi de pizza met oregano.
  3. Verwarm de oven voor op de warmste stand. Heb je een pizzasteen? Goed zo! Leg deze alvast in de oven en laat ‘m mee voorverwarmen.
  4. Bak de pizza zo’n 10-15 minuten op minimaal 250 graden (boven- en onderwarmte) in de oven. Hoe heter, hoe beter. Is de bodem wat dikker? Bak de bodem eerst een paar minuten zonder beleg.

 

Extra leuk om het gerecht op exact hetzelfde tijdstip in de film te eten! De pizza Margherita wordt in minuut 8 en 34 seconden met een Pepsi cola genuttigd.

  • HoeveelheidIngrediënt
  • 450 g (fles)pompoen (in stukjes van 2 cm; schoongemaakt gewicht)
  • 2 teentjes knoflook (ongepeld)
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 kleine ui (fijn gesnipperd)
  • 250 g bloem (+ bestuiving)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 125 g koude boter (in kleine blokjes + invetten)
  • 2 eidooiers
  • 1 ei geklutst
  • verse nootmuskaat
  • 1/2 tl chilivlokken (optioneel)
  • 200 g feta (verkruimeld

Harry Potter, Mini-pompoen-fetapasteitjes

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Doe de pompoen en de knoflook in een braadslee, besprenkel met 1 el olijfolie, bestrooi met zout en peper en schep om, zodat alles bedekt is met olie. Rooster ca. 30 minuten in de olie en schep halverwege om, tot de pompoen zacht is. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  2. Bak intussen de ui in een koekenpan op middelhoog vuur met 1 el olijfolie 8-10 minuten tot hij zacht en lichtgoud is. Laat afkoelen.
  3. Doe de bloem, de kurkuma en een snufje zout in een keukenmachine. Voeg de boter toe en maal tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg de eidooiers en 2 el ijswater toe en maal tot het mengsel samenklontert. Knijp wat van het deeg tussen je vingers – stort het op je werkblad als het aan elkaar blijft plakken of voeg 1 tl ijswater per keer toe als het nog te droog is. Kneed het deeg een paar keer door om er een geheel van te maken, maar kneed niet te lang. Maak 2 cirkels van het deeg, de een net iets groter dan de ander, verpak ze in bakpapier en leg minimaal 20 minuten in de koelkast.
  4. Knijp de knoflook uit het schilletje bij de pompoen en prak het door elkaar. Voeg de gebakken ui toe, rasp er wat nootmuskaat overheen, voeg de chilivlokken en de feta toe en meng door elkaar.
  5. Vet de holtes van het muffinbakblik in en bekleed ze met een reep bakpapier dat boven de randen uitsteekt. Rol het grotere stuk deeg op een met bloem bestoven werkblad ca. 3 mm dik uit. Steek 6 cirkels van 10 cm Ø uit (je moet het deeg misschien nog een keer uitrollen om 6 cirkels te krijgen). Druk de deegcirkels in het ingevette bakblik en dicht eventuele scheurtjes met overtollig deeg. Lepel de pompoenvulling erin.
  6. Rol het kleinere stuk deeg op dezelfde manier uit en steek er 6 cirkels van 8 cm Ø uit om de dekseltjes te maken. Snijd met een scherp mesje griezelige pompoengezichtjes uit de dekseltjes. Leg de dekseltjes op de bodems in het bakblik, druk de randjes aan en bestrijk met het geklutste ei. Bak ca. 40 minuten tot de pasteitjes goudbruin zijn, laat ca. 10 minuten afkoelen in het bakblik en neem ze uit de vorm. Eet warm of laat helemaal afkoelen. In een luchtdichte bak in de koelkast blijven de pasteitjes tot 2 dagen goed; in de diepvries tot 2 maanden. Je kunt de pasteitjes in een oven op lage temperatuur in ca. 10 minuten weer opwarmen.
Per portie: 493 kcal | 40 g koolhydraten | 12 g eiwit | 31 g vet

  • HoeveelheidIngrediënt
  • 1 vanillestokje
  • 1 L melk
  • 12 blaadjes gelatine (20 g)
  • 6 eidooiers
  • 200 g suiker
  • 50 g bloem
  • 100 g rozijnen
  • sap van 1 citroen
  • 50 g pistachenoten
  • 100 g amaretti (Italiaanse amandelkoekjes)
  • 100 g bigarreaux (gekonfijte kersen)
  • 500 ml slagroom
  • 4-5 el cranberrycoulis
  • puddingvorm (inhoud ca. 1.5 l)

Love actually, Kerstpudding met amaretti

  1. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Verwarm in een ruime steelpan de melk en roer het vanillemerg en -stokje erdoorheen. Laat ca. 5 minuten trekken. Week intussen de gelatine in koud water.
  2. Klop de  eidooiers los met de suiker. Roer de bloem erdoorheen. Zeef de warme melk en schenk hem bij het eimengsel. Roer goed door en giet het geheel terug in de pan. Verwarm al roerend tot de custard dikker wordt. Knijp de gelatine uit. Neem de custard van het vuur en roer de gelatine erdoorheen. Laat afkoelen tot de custard dik en lobbig is.
  3. Week intussen de rozijnen in het citroensap. Hak de pistachenoten, de amaretti en de bigarreaux grof en meng door de rozijnen. Houd ter garnering ca. 4 el achter.
  4. Klop de  slagroom lobbig. Spatel de slagroom door de custard. Meng voorzichtig het rozijnenmengsel erdoorheen. Schenk het mengsel in een puddingvorm en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  5. Stort de pudding voorzichtig op een schaal. Verdeel er het overige rozijnenmengsel overheen en garneer
    met de cranberrycoulis.

  • HoeveelheidIngrediënt
  • 1 aubergine
  • zout en peper
  • 1 grote witte ui
  • 2 rodde paprika's
  • 1 bosje basilicum
  • 6 teentjes knoflook
  • 100 ml + 2 el olijfolie
  • 3 laurierblaadjes
  • 2-3 vleestomaten
  • 1 courgette
  • rodewijnazijn
  • keukengaren

Ratatouille

  1. Snijd de aubergine in blokjes en bestrooi met wat zout. Laat ca. 20 minuten in een vergiet rusten. Maak de ui en de paprika’s intussen schoon en snijd ze in gelijke blokjes. Bind het basilicum bij elkaar met keukengaren. Pel de knoflook en snijd hem in schijfjes van ca. 3 mm.
  2. Dep de aubergine droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verhit de olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur en bak er de aubergine ca. 10 minuten in. Voeg evt. extra olijfolie toe. Voeg de paprika, de ui, de knoflook, het basilicum en de laurierblaadjes toe. Zet het vuur wat lager en leg een deksel schuin op de pan. Smoor de groenten 35-40 minuten tot ze boterzacht zijn.
  3. Snijd de schil van de tomaten kruislings in en dompel ze kort onder in kokend water. Koel meteen af in koud water en pel de schil eraf. Snijd de courgettes in gelijke blokjes. Verhit in een tweede pan 2 el olijfolie en bak er de courgetteblokjes in ca. 4 minuten goudbruin en knapperig in. Voeg de gesneden tomaten toe en stoof nog 4 minuten.
  4. Verwijder het basilicum en de laurierblaadjes uit de pan en voeg het courgette-tomatenmengsel toe aan de aubergine. Meng kort door en breng op smaak met zout, peper en een scheutje rodewijnazijn.
Per portie: 394 kcal | 16 g koolhydraten | 4 g eiwit | 33 g vet

  • HoeveelheidIngrediënt
  • 165 g bloem
  • 1 tl droge gist
  • snufje zout
  • 1 el boter
  • 1 ei
  • 165 ml melk
  • 3 appels (granny smith)
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • schuitje calvados (appelbrandewijn)
  • 2 l olie (om te frituren)
  • 2 tl kaneelpoeder

Chef, Apple Beignets voor oud & nieuw (18 personen)

  1. We gaan zelf appelbeignets maken! Meng in een kom de bloem met de gist en een snufje zout. Smelt de boter en klop hem met het ei door de melk. Giet het melkmengsel bij de bloem en meng (evt. met een handmixer) tot een glad beslag. Laat het beslag afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  2. Schil de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor. Snijd de appels in schijven van ca. 1 cm dik. Bestrooi de appelschijven met 1 el suiker en besprenkel met een scheutje calvados. Meng goed en laat ca. 25 minuten staan.
  3. Verhit de olie in een ruime pan tot ca. 175°C. Laat de appelschijven uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier. Haal de appelschijven door het beslag en laat overtollig beslag uitlekken. Frituur de appelbeignets ca. 2 minuten aan 1 kant. Keer de beignets voorzichtig in de olie en frituur nogmaals ca. 2 minuten aan de andere kant. Frituur er niet te veel tegelijk. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Meng 2 el suiker met het kaneelpoeder en bestrooi de appelbeignets ermee.

Download hier ons mini-boekje met de lekkerste recepten van iconische kerstfilms.

Vul hieronder het formulier in en ontvang het boekje via e-mail.

Overview van de film chocolat

Jouw favoriete voorstelling wacht

Vul hieronder het formulier in en ontvang als eerste een seintje zodra de nieuwe speeldata bekend zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Boek gemakkelijk jullie Cinema Culinair ervaring

Boek eenvoudig een bestaand Cinema Culinair event voor jouw groep, of vraag meer informatie aan over een evenement op maat via service@cinemaculinair.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Ja, ik wil graag meewerken aan "good film, good food, great timing"

Vul het onderstaande formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!

"*" geeft vereiste velden aan