Stap voor stap Cubano

Voor een boterham met ham en kaas maakt de Cubano meer furore dan je zou verwachten. In de 19e eeuw konden Cubanen gemakkelijk naar Florida reizen, en ze brachten hun favoriete broodje mee. De overlevering is dat het broodje pas in Miami/Key West werd zoals het nu is. Er is een regionaal verschil tussen Tampa (met salami) en Miami (zonder salami), en natuurlijk doen wij het zoals in de film, en dat is de Miami-versie. In de film wordt het ook een Medianoche genoemd of Midnight Sandwich, dat is een kleinere versie van de Cubano.

  • HoeveelheidIngrediënt
  • 1 deel Sinaasappelsap
  • 1/8 deel Rijstazijn
  • 1/8 deel Zout
  • 1/8 deel Suiker
  • 1/8 deel Water
  • 1/8 deel Gemberpuree
  • 1/8 deel Knoflookpuree
  • Naar smaak Verse salie, rozemarijn, tijm, peperkorrels (geplet) en laurierblad
  • 2 kilo Varkensschouder, zonder bot en zonder vel

Marinade varkensschouder

We beginnen met de marinade voor de varkensschouder. Meng de ingrediënten (tot de varkensschouder) in de blender, leg de schouder in een passende kom en giet de marinade erover. Laat minstens zes uur marineren in de koeling, hoe langer hoe beter.

  • HoeveelheidIngrediënt
  • Heel veel Koriander
  • Ook veel Olijfolie
  • Bos Verse munt
  • Bos Verse oregano
  • Van 3 stuks Sinaasappelzest
  • Van 3 stuks Sinaasappelsap
  • van 1 stuks Limoensap
  • 1 el Komijn
  • 1 el Zout en zwarte peper
  • 12 tenen Knoflook, uitgeperst

Mojo rub

De marinade is niet genoeg, er moet ook een kruidige buitenkant gemaakt worden. Alle ingrediënten goed mengen in de blender tot een gebonden soepig geheel.
Het varkensvlees ermee in wrijven zoals Martin hierboven doet in de film. Zout en peper erover malen. In de oven 3 tot 4 uur op 90 graden langzaam garen en dan een half uur op hoge temperatuur voor de korst. Gebruik een thermometer om de binnentemperatuur goed te controleren.
Haal het vlees uit de oven en leg het varken op een bord om het 20 minuten te laten rusten. Snijd het varkensvlees in dunne plakken.

  • HoeveelheidIngrediënt
  • 1 Cubaans broodje, dat kan ook een pistolet of een halve baguette zijn
  • 2 el Boter
  • 2 plakjes Gekookte ham
  • 2 plakjes Gemarineerde en gebraden varkensschouder
  • 2 plakjes Ontbijtspek
  • 2 plakjes Gouda kaas of Zwitserse kaas
  • 1/2 Grote augurk, in plakken
  • 1 el Mosterd

Recept Cubano

Snij het broodje doormidden en smeer in met boter. Bak de broodjes, de ham, het spek en het varkensvlees even aan in de pan.
Beleg de helft van het broodje met vlees, kaas en augurk (pickles) volgens illustratie. Ben vooral niet zuinig met beleg.
Smeer de andere helft in met mosterd en leg op elkaar.
Smeer de boven-en onderkant van het broodje in met boter, ook dat niet te zuinig doen.
Doe het onder de contactgrill tot de kaas gesmolten is en het brood mooi bruin.*
Voor het echte foodtruck gevoel kieper je de Cubano in een take away bakje.
* Wij gebruiken vaak een paninibroodje omdat we geen contactgrill hebben. Een panini is dan geschikter.

Boek gemakkelijk jullie Cinema Culinair ervaring

Boek eenvoudig een bestaand Cinema Culinair event voor jouw groep, of vraag meer informatie aan over een evenement op maat via service@cinemaculinair.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Wij willen onze ‘zwarte brigade’ versterken met:

Vul het onderstaande formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!

"*" geeft vereiste velden aan